رهبری کسب و کار

رهبری کسب و کار

زمان مطالعه: 5 دقیقه

 

رهبر کسی است که در هر شرایط تلاش می‌کند درست‌ترین و بهترین کار ممکن را انجام دهد و به اعضای تیم خودش انگیزه می‌دهد که کار درست را انجام دهند.

رهبر تلاش می‌کند که تیم خود را با تشویق، ترغیب و انگیزه دادن به سمت هدف نهایی راهنمایی کند.

رهبر تمام تلاشش را می‌کند که کسب و کاری که زیر دست او دارد فعالیت می‌کند، در بین رقبا حرفی برای گفتن داشته باشد و از صحنه رقابت عقب نماند.

حال ممکن است این مسئله در ذهن شما شکل بگیرد که تفاوت رهبری کسب و کار با مدیریت کسب و کار چیست؟ بسیاری از افراد بر این باور هستند که هیچ تفاوتی بین مدیریت و رهبری نیست.

رهبران برای دستیابی به اهداف خود از این هفت گام استفاده می‌کنند:

 

1- اهداف اصلی را مشخص کنید

چیزی که می‌خواهید در زندگی و کار به آن دست‌یابید را مشخص کنید. شفافیت خیلی مهم است.

2-آن‌ها را بنویسید

اهداف خاص و دقیق تعیین کنید. اگر هدفتان دو برابر کردن فروش است، آن را بنویسید.اگر هدفتان بزرگ است آن را به قسمت‌های کوچک تقسیم کرده و برای هر قسمتی مهلتی تعیین کنید.

3- فهرستی از کارهای لازم برای رسیدن به هدف تعیین کنید و کل‌نگر باشید.

4- برنامه‌ای عملی برای دستیابی به اهداف تهیه کنید

در این مرحله باید فهرست اهداف را به اقدام‌های مهم تبدیل کنید. به دو موضوع فکر کنید. اولویت و ترتیب. مهم‌ترین موارد فهرست کدام اند؟
هنگام تعیین اولویت‌ها قانون 80/ 20 را به یاد داشته باشید.

<<20 درصد کدرهایی که انجام می‌دهید، باعث 80 درصد نتایج شما هستند >>
ببینید چه‌کاری به شما دررسیدن به اهداف سازمانتان کمک می‌کند.

5-موانع را خوب بشناسید

عوامل محدودکننده‌ای وجود دارند که شمارا از تبدیل‌شدن به شرکتی ایده آل بازمی‌دارند قبل از دستیابی به هدف باید بر آن‌ها غلبه کرد.

6– اقدام کنید

بعد از تعیین برنامه و فهمیدن موانع موجود باید فوراً اقدام کرد. اکثر افراد به این دلیل شکست می‌خورند که برای اهداف اقدام نمی‌کنند. رهبران چنین اشتباهی نمی‌کنند. بهترین راه پیش‌بینی آینده خلق آن است رهبران با پیشرفت گام‌به‌گام به‌سوی هدف، آینده را خلق می‌کنند.

7- شجاعت پیشروی داشته باشید

بدانید که آینده متعلق به خطر پذیران هست. در مسیر روبه‌جلوی باید ریسک‌های حساب‌شده‌ای را بپذیرید. بدترین نتیجه ممکن را تصور کنید و هر کار ممکن برای به حداقل رساندن ریسک‌ها را انجام دهید.

اما شجاعت پیشروی را داشته باشید. شاید هیچ ویژگی به‌اندازه اشتیاق و شجاعت برای پیشروی وجه تمایز رهبران از افراد معمولی نباشد.

رهبری بوروکراتیک چیست؟

رهبران بوروکراتیک از قوانین با دقت پیروی می‌کنند و از پیروی دقیق اعضای تیم از این قوانین نیز اطمینان حاصل می‌کنند.

این سبک برای کارهایی که خطرات ایمنی جدی دارد مانند کار با ماشین‌آلات، مواد سمی یا در ارتفاعات خطرناک و کارهایی که با مبالغ هنگفتی پول در ارتباط است مناسب است.

رهبری‌بوروکراتیک برای مدیریت کارکنانی که کارهای روزمره و تکراری انجام می‌دهند، نیز مفید است. این سبک در تیم‌ها و سازمان‌هایی که به انعطاف‌پذیری، خلاقیت و نوآوری متکی هستند، تأثیر کمتری دارد.

رهبری خدمتگزار چیست؟!

رهبری خدمتگزار کسی است که به‌سادگی نیازهای تیم را برآورده می‌کند. این افراد دارای کمالات و سخاوت بالایی هستند. رویکرد آن‌ها می‌تواند یک فرهنگ مثبت را در شرکت‌های بزرگ ایجاد کند و روحیه و دلگرمی بالایی در میان اعضای تیم ایجاد کند.

طرفداران رهبری‌خدمتگزار بیان می‌کنند که این سبک راه خوبی برای حرکت روبه‌جلو در جهانی است که در آن ارزش‌ها روزبه‌روز مهم‌تر می‌شوند و اینجاست که رهبران خدمتگزار می‌توانند به خاطر ارزش‌ها، آرمان‌ها و اخلاقیات خود به قدرت دست یابند.

رهبری دموکراتیک چیست؟!

شیوه‌ای در مدیریت که مشارکت کارکنان را در برنامه‌ریزی، تصمیم‌گیری و مانند آن‌ها تشویق می‌کند و در آن، مدیر نقش تسهیل‌کننده و ارشادی را بر عهده می‌گیرد.
رهبران دموکراتیک خودشان تصمیمات نهایی را می‌گیرند، اما از اعضای تیم نیز در فرایند تصمیم‌گیری کمک می‌گیرند. این رهبران خلاقیت را تشویق می‌کنند و اغلب سطح مشارکت اعضای تیم در پروژه‌ها و تصمیم‌گیری‌ها بالاست.

به‌عنوان یک نتیجه‌گیری، اعضای تیم در این سبک رهبری رضایت شغلی و بهره‌وری بالایی دارند. این سبک رهبری در شرایطی که تصمیم‌گیری باید به‌سرعت انجام شود، سبک مؤثری نمی‌تواند باشد.

رهبری کاریزماتیک چیست؟!

رهبری کاریزماتیک به رهبری تحول‌گرا شباهت دارد: هر دو نوع از رهبران الهام‌بخش بوده و به اعضای تیم خود انگیزه می‌دهند و تفاوت در نیت و قصد آن‌ها نهفته است.

رهبران تحول‌گرا می‌خواهند اعضای تیم و سازمان خود را متحول و دگرگون کنند، درحالی‌که رهبرانی که روی جاذبه و کاریزمای خود تکیه می‌کنند، اغلب روی خود و جاه‌طلبی‌هایشان تمرکز کرده و ممکن است نخواهند چیزی را تغییر دهند.

رهبران کاریزماتیک باور دارند که کاری را اشتباه انجام نمی‌دهند حتی اگر دیگران آن‌ها را نسبت به مسیری که در آن هستند، هشدار دهند. این احساس شکست‌ناپذیری می‌تواند به‌شدت به تیم یا سازمان آسیب بزند.

رهبری مستبدانه چیست؟!

رهبری مستبدانه سبکی از رهبری است که در آن رهبر، بدون مشورت با اعضای تیم خود تصمیم‌گیری می‌کند، حتی اگر نظرات آن‌ها صحیح و مفید باشد.
این سبک رهبری زمانی مناسب است که تصمیم ‌گیری باید به ‌سرعت صورت گیرد، هیچ نیازی به نظرات تیم وجود نداشته باشد و توافق تیم برای یک نتیجه موفقیت‌آمیز ضروری نباشد.

 

راهکارهایی که شما را  به یک رهبر حرفه ای تبدیل می کند

خونگرم و همیشه آماده

رهبران یک کسب و کار باید از اخلاق و منش مناسبی برخوردار باشند و با ایجاد ارتباط درست و سازنده موجب رضایت خاطر کارکنان شوند.

از طرفی رهبران برای اعضای تیم وقت کافی جهت بهبود اوضاع و رفع مشکلات صرف می کنند.

با انرژی و اعتماد به نفس تزلزل ناپذیر در پست خود ظاهر می شوند به طوریکه اعضای تیم از گزارش خبرهای بد، نگرانی نخواهند داشت.

تعامل سازنده

افراد در نقش رهبری مشارکتی باید قادر به ایجاد ارتباط خوب با پرسنل خود باشند و دو خصوصیت: قدرت پذیرش، مهارت کسب اطلاعات و آموزش را در خود تقویت یا افزایش دهند.
منظور از ایجاد ارتباط، صحبت و گفتگو با اعضای تیم نیست، بلکه قبل از آن افراد در رهبری مشارکتی باید شنونده ی خوبی باشند و مفهوم صحبت های دیگران را به خوبی درک کنند.

همچنین رهبر باید از وضوح و شفافیت در گفتار بهره مند باشد و بتواند به راحتی مفاهیم را به افراد انتقال دهند. در زمینه ی آموزش با بهترین شیوه های آموزش آشنا بوده و بدون سردرگم کردن دیگران به ارائه ی دانش خود بپردازد.

همدلی

رهبران با حفظ اقتدار باید به ایجاد روابط دوستانه با دیگران بپردازند. ابراز همدلی و برقراری ارتباط مناسب با سایر اعضا، موجب شده فضایی منعطف و آزاد ایجاد شود که افراد برای همکاری و تلاش بیشتر، تشویق خواهند شد.

دید بی طرفانه با بینش باز

از همه ی ایده ها با هر سبک در رهبری مشارکتی باید استقبال کرد. گوش شنوا برای شنیدن پیشنهادات اعضای گروه داشته باشد، حتی اگر با فرمول درست انجام کار در تناقض هستند.

برخورد با بینش باز کار آسانی نیست، اما رهبران می توان با قرار دادن خود در شرایط مختلف با افرادی که موافق نظراتشان نیستند، مهارت های خود را افزایش دهند.

قابلیت آموزش

در رهبری مشارکتی، رهبر باید قادر به آموزش توانایی های لازم به دیگران باشد. رهبران در هر زمینه ای از فرصت ها برای آموزش افراد استفاده می کنند تا در حوزه های بهبود و توسعه ی فردی و حتی رهبری آموزش های لازم را ببینند.

هنگام آزمون و خطای افراد، در صورتی که اعضای گروه با شکست مواجه شوند، هرگز آن ها را سرزنش ننموده بلکه در تجربه ی مشکلات همراهشان خواهد بود تا مسائل را بهتر درک کنند.

چرا رهبری حائز اهمیت است؟

ترکیبی از تخصص، تحلیل، احساس و تمایل به بیرون آمدن از حیطه شخصی خود، چیزی است که باعث می‌شود شما به یک رهبر تبدیل شوید.

در صورتیکه این ها را با اعتماد به نفس مرتبط کنید شما یک دستورالعمل کامل برای یک نوع رهبری سازمان دارید که به رشد یک سازمان نوپا کمک می‌کند، و موجب می شود که کسب و کار جدید را زودتر شروع کرده و آن را به مسیر موفقیت برسانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 + شانزده =