زمان مطالعه: 7 دقیقه
بیزینس کوچینگ (یا مربیگری کسب و کار) به فرایندی میگویند که در آن، صاحبان سرمایه و تجارت از یک شخص در تمام مراحل خرید و فروش، بازاریابی و برنامهریزیهای مدیریتی کمک میگیرند. آن شخص، مربی کسبوکار نامیده میشود.
از مربیگری کسبوکار میتوان بهطور کلی بهعنوان بهترین اقدام برای به اوج رساندن یک شغل یا یک کسبوکار یاد کرد که میتواند درآمد و سود سازمان را رونق بخشیده و احساس ارزشمندی و مفیدبودن را به افرادِ فعال در اقتصاد بدهد.
اگر بخواهیم مربیگری کسبوکار را در یک تعریف کلی و خلاصه بیاوریم، میتوان آن را این گونه بیان کرد «فرایندی کارشناسانه توسط فردی متخصص و دارای صلاحیت که با بهرهمندی از مهارتی زیاد میتوانند به افراد دیگر کمک کنند تا آنها در کسبوکارشان موفق بوده و اهداف تجاری خودشان را به بهترین شکل ممکن برآورده سازند.
این کارشناسان مهارتشان را در کمک به کسبوکارهای مختلف به دست آوردهاند و تخصص های لازم را کسب کرده اند.
تاریخچه بیزینس کوچینگ
در دهه 70 میلادی، تیموتی گالوی نویسنده آمریکایی مجموعهای از کتابها را به نام سری درونی (Inner Series) منتشر کرد.
گالوی در این کتابها مجموعهای از ایدههای جدید در مورد کوچینگ (مربیگری) و دستیابی به موفقیت همه جانبه در ورزشهایی مثل اسکی، تنیس و دیگر حرفهها مانند موسیقی را مطرح کرد که به قدرت درونی و نظم و انضباط فردی نیاز داشت.
مدل گالوی آنقدر محبوبیت پیدا کرد که بسیاری از غیر ورزشکاران هم در زندگی شخصی و حرفهای خود آن را پیادهسازی کردند.
آمریکا آن روزها تشنه ایدههای جدید تیموتی گالوی بود و از سراسر آمریکا او را برای سخنرانیهای مشاغل تجاری و کسب و کارها دعوت میکردند.
در برنامه یک ساله بیزینس کوچینگ بر چه موضوعاتی تمرکز می شود؟
در برنامه یک ساله بیزینس کوچینگ بر موضوعاتی چون: چگونگی سیستم سازی برای زندگی ایده آل و لذت بخش، ساخت سیستم تفویض اختیار، ساخت سیستم شبکه سازی و ارتباطات،
اصول ساخت کسب و کارهای سودآور، تفکر برنده و بازنده در زندگی و کار و روش تغییر الگو، تبدیل تفکرات به نتایج سرشار، سیستم تاثیرگذاری حداکثری برای افزایش درآمد پایدار، ساخت سیستم ثروت سازی بیش فعال، تسلط بر بازی ذهنی،
موفقیت در کسب و کار، مهارت های ساخت کسب و کار پرسود جهانی تمرکز میشود.
چگونه میتوان یک بیزینس کوچ موفق بود؟
پاسخ کوتاه به این سؤال این است که دریکی از دورههای آموزشی مورد تأیید ICF شرکت کنید. در آکادمی کوچینگ فارسیزبانان FCA، ما بر آن باوریم که هر کوچ برای انجام دادن کاری که به خاطر آن استخدام میشود آموزش میبیند
و آن کار، ارائهٔ فرآیندی کوچینگی است که با نقاط قوت او سازگاری دارد.
دوره آموزشی تربیت کوچ حرفهای، ۱۲۵ ساعت آموزشی مورد تأیید ICF، بهگونهای طراحیشده است که این اطمینان حاصل شود که تمام کوچها حداقل صلاحیتهای موردنیاز طبق استانداردهای ICF را کسب کنند.
درعینحال، آکادمی کوچینگ فارسیزبانان FCA، آموزشها و حمایتهای تکمیلی در قالب کوچینگ های گروهی و همینطور کمک به کوچها برای کشف مدلها و فرآیندهای کوچینگ منحصربهفرد خود، نقاط قوتشان و درنهایت پیدا کردن جایگاه ویژهٔ خود در بازار را به دانشجویان و کوچها ارائه میدهد.
بخشی از فرایند کار در مربیگری (کوچینگ) کسبوکار
در مربیگری کسب و کار ( بیزینس کوچینگ ) ، ابتدا حرفۀ شما شناسایی و ارزش کار شما سنجیده میشود؛ سپس به شناسایی مشتریان خاص و موانع و چالشهایی پرداخته میشود که بر سر راه شما قرار میگیرد.
مربیگری کسب و کار مسیری مشخص دارد و با انجام ترفندهای مطلوب برای رفع رکود سازمان، نقشی مؤثر خواهد داشت.
ترسیمِ یک مسیر روشن از اقداماتی که باید در یک سازمان صورت بگیرد تا فروش رشد کند و سود بیشتری نصیب شرکت شود، به عنوان امری حیاتی و مهم در یک تجارت قلمداد میشود.
روشنکردنِ این مسیر با پیشبینی موانع موجود و امکان از بین بردن و حذف درستِ این موانع، رشد اقتصادی را برای افرادی که یک کسبوکار را شروع کردهاند یا افرادی که میخواهند تجارتی را به صورت بهینه توسعه دهند، تنها با بهرهبردن از مربیگری کسبوکار امکانپذیر است.
عوامل موفقیت و عواملی که میتوانند مسیر رسیدن به بهترینها را برای کسبوکار هموار سازند، بااستفاده از تجارب مربیان کسبوکار حاصل میشوند.
درواقع در فرایند مربیگریِ کسبوکار میتوان برای شناخت بازار آموزشهایی را ارائه داد که مربیان کسبوکار با بررسی امکانات و همۀ جوانبِ موجود و به تبعِ آن، همۀ آموزشهای عمومی در نظر میگیرند.
پس از شناختِ درست بازارِ مربوط به یک کسبوکارِ مشخص به صورت تخصصی، این امکان فراهم میشود که نیازها در بازار شناخته و اهداف موجود نیز آموزش داده میشوند.
هدف مربیگری کسبوکار، رشد کسبوکار و مزایای فوقالعادهای است که برای تغییر بهینۀ یک سازمان ضرورت دارد و حل مسائل در سازمان را بهبود میبخشد.
استفاده از راهبردهایی که به صورت گامبهگام میتوانند مسیر کامیابی و موفقیت را در ایجاد تغییر ضروری در سازمان نشان دهند و در پیشرفت کسبوکار سهم مهمی داشته باشند، برعهدۀ مربیِ کسبوکار است.
حال این سوال مطرح می شود که چه کسانی می توانند مربیان کسب و کار باشند و صلاحیت لازم برای اجرای این امر خطیر را داشته باشد. در ادامه این مقاله به بررسی این مهم خواهیم پرداخت.
مزایای بیزینس کوچینگ
ایجاد اعتماد به نفس
درک از این که چگونه با افراد مختلف همکاری کنیم.
مقابله با بی کفایتی های ناخواسته
طرح پرسش های صحیح و کارآمد
الویت بندی ریسکهای احتمالی
مراقبت از کارمندان و برقراری ارتباط همدلانه
تشکیل یک تیم فوق العاده و یاریرسانی به افزایش کار تیمی و گروهی
کمک به افرادِ تازهکاری که قصد دارند شروع یک کار تازه را تجربه و ارزیابی کنند و همراهی با آنها
کمک به برنامهریزی و مدیریت مالی
شناسایی استعدادها، قابلیتها و اهداف کسبوکار
کمک به صاحبان سرمایه برای یادگیری مهارتهای ضروریِ مدیریتی
ایجاد تعادل در زندگی شغلی و حرفهای و شخصیِ مدیران کسبوکار
یک محیط ایدهآل برای رشد و ترقی کارکنانتان مهیا کنید.
باورهایی را شناسایی کنید که شما را محدود کرده و از حرکت باز میدارند.
این باورها و هر مانع دیگری را از سر راهتان بردارید.
مهارتهای رهبری خود را ارتقا دهید.
به دیدگاه بهتر و واضحتری از کسب و کار خود برسید.
کارمندانی پرورش دهید که عملکرد و بازدهی بالایی دارند، مسئولیتپذیر و پاسخگو هستند.
مخاطبان بیزینس کوچینگ چه کسانی هستند؟
بیزینس کوچینگ به درد کسانی میخورد که میدانند چه میخواهند و با آغوش باز به استقبال تغییر میروند.
در این صورت بیزینس کوچ به آنها کمک میکند تا برای خود اهدافی بهتر و عالیتر تعریف کنند، بهتر تصمیم بگیرند، عملکرد بهتری از خود به نمایش بگذارند و روابطشان را بهبود بخشند. ببیزنس کوچینگ برای؛
مدیران عامل
مدیران ارشد
صاحبان کسب و کار
کارآفرینان
و همه کسانی که قصد توسعه سازمانشان را دارند مناسب است.
ویژگیهای مهم در انتخاب یک بیزینس کوچ
نبود سازمان متحد و ناظر بر انتخاب کوچ موجب شده تا هر فردی با هر سطحی از دانش و تجربه ادعای کوچ بودن داشته باشد و در هنگام کار عملاً هیچ کارایی نداشته باشد.
به همین علت در هنگام انتخاب کوچینگ داشتن اطلاعات در مورد بهترین ویژگیهای بیزینس کوچ میتواند تا مقدار زیادی به شما کمک نماید. در ادامه به ویژگیهای بیزینس کوچ خواهیم پرداخت.
1. اعتماد
داشتن اطلاعات جامع و کامل کوچینگ از موکل خود میتواند به او کمک کند تا بهترین خدمات و راهکارها را در جهت پیشبرد و موفقیت کسبوکار ارائه دهد.
به همین دلیل داشتن اعتماد یکی از مهمترین ویژگیهای بیزینس کوچ عالی است تا فرد مراجعهکننده بتواند به راحتی و بدون احساس ترس، اضطراب و شرم سؤالات خود را از کوچ بپرسد.
2. سطح دانش و اعتبار
یکی دیگر از ویژگیهای بیزینس کوچ داشتن آگاهی، توانمندی و میزان تأثیرگذاری آن در راه موفقیت است.
بررسی توانمندیها و موفقیتهای کوچ در زمینههای مختلف، کسبوکارها و افرادی که با هدایت کوچ به موفقیت دستیافتهاند، میتوانند پارامترهایی برای انتخاب کوچ باشند.
شما میتوانید با بررسی نظرات مشتریان قبلی شخص کوچ، انتخاب خود را عاقلانهتر انجام دهید.
3. راه برقراری ارتباط
یکی از عوامل تأثیرگذار در انتخاب بیزینس کوچ، نحوه برقراری ارتباط آن با فرد مراجعهکننده است.
چنانچه کوچ از شیوه ارتباطی مؤثری استفاده کند میتواند در سایه اعتماد، تمامی اطلاعات مورد نیاز را از فرد مراجعهکننده دریافت نماید.
در دسترس بودن کوچ در تمام زمانها و نه تنها در جلسات حضوری به فرد این اطمینان را میدهد تا در هر لحظه بتواند سؤالات خود را با او در میان بگذارد.
4. شنونده خوب
شنونده خوب بودن یکی از لازمههای موفقیت در زندگی شخصی و حرفهای است. شنونده خوب بودن به معنای درک کردن کامل تمامی پیامهای کلامی و غیرکلامی شخص مراجعهکننده است.
رفتار یک کوچ موفق باید به نحوی باشد که فرد متوجه شود پیام به صورت کامل از جانب کوچ درک و رسیدگی میشود.
5. اهداف
دستیابی به اهداف در بازههای زمانی مختلف (کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت) در هر کسبوکاری دارای اولویت است.
استفاده از یک بیزینس کوچ موفق این امکان را میدهد تا با کمک دانش و تجربه خود، امکان رسیدن به هدف را در بازه زمانی مشخص شده تخمین بزنند.
6. ارائه بازخورد
یکی دیگر از ویژگیهای بیزینس کوچ عالی، ارائه بازخورد به فرد مراجعهکننده به جهت تعیین میزان پیشرفت است.
رشد و موفقیت یک کسبوکار در گرو بازخوردهای داده شده توسط بیزینس کوچ است. بازخوردها باید شفاف و به صورتی باشد که از طرف موکل قابل درک باشد.
7. صداقت و درستکار بودن
یکی از بالاترین ارزشهای اخلاقی که یک بیزینس کوچ باید داشته باشد، صداقت و درستکاری فرد است.
چنانچه کوچ با موکل خود صادق نباشد، فرد هرگز نقاط ضعف خود را متوجه نخواهد شد و دستیابی به موفقیت برای او امکانپذیر نخواهد شد.
8. علاقهمندی به یادگیری
یکی از وظایف مربی کسبوکار، میزان علاقهمندی او به درک و دریافت و یادگیری مسائل جدید است.
علاوه بر یادگیری تکنیکهای به روز مربیگری باید نسبت به هر اتفاق جدید در دنیا واکنش نشان دهد و در صدد کسب اطلاعات باشد تا بتواند با علایق موکل خود مرتبط نموده و راههای مناسب را ارائه دهد.
9. به چالش انداختن فرد
یک بیزینس کوچ حرفهای خوب میداند با ایجاد چالشهای مختلف و دادن سختی به فرد مراجعهکننده میتواند نقاط ضعف آن را تشخیص و شناسایی کند
. بیزینس کوچ موفق، فرد را در رسیدن به هدف و نقاط بالاتر تشویق میکند.
10. توانایی حل مسأله
یکی از بهترین ویژگیهای بیزینس کوچ موفق، تشخیص مسائل و تفکیک آنها از یکدیگر است. در واقع یک کوچ حرفهای باید راهکارهای مختلفی برای ایجاد تغییرات مثبت و سازنده ارائه دهد.
11. داشتن مهارت اجتماعی
یکی از مهمترین ویژگیهای بیزینس کوچ عالی که میتواند حتی از عامل دانش و تجربه بالاتر نیز باشد، داشتن مهارت اجتماعی کوچ است.
شناخت و درک افراد با طبقههای اجتماعی متفاوت و نحوه برخورد و ایجاد ارتباط با افراد گوناگون یکی از ویژگیهای بیزینس کوچ موفق است.
12. شناخت محدودیتها
شاید از نظر شما این مورد نمیتواند یکی از ویژگیهای بیزینس کوچ حرفهای باشد اما این قابلیت میتواند از اهمیت بالایی برخوردار باشد. شناخت توان دانشی و علمی خود یکی از عاملهای موفقیت کوچ است.
او خوب میداند که نباید در مورد زمینههایی مانند اقتصاد، حسابداری و … که اطلاعاتی ندارد هرگز اظهارنظر نکند و از یک کارشناس حرفهای و متخصص در این زمینه کمک بخواهد.
نتیجهگیری
با کوچینگ و بخصوص بیزینس کوچینگ و کاربرد آن در سازمانها و کسب و کارهای بزرگ و کوچک آشنا شدیم و آموختیم تسهیلگری توسط یک کوچ در سازمان اهمیت بالایی دارد
و اکثر سازمانهای موفق و برندهای نام آشنا، رشد خود را مدیون حضور کوچهای حرفهای (که سازمان آنان را آنالیز و توسط خودشان رشد دادهاند) هستند.